Nå er det tid for å gjenta det vi gjør, hvert år

De robuste, men også frost-sarte knoller skal i jorden. De kan for-kultiveres eller settes rett ut på voksestedet. Vi begynner i den andre enden denne gangen, da er syklusen enkel å forstå.

Om høsten før frosten kom, ble knollen gravd opp og jorden ble børstet av. Dersom knollen delte seg naturlig hadde man to muligheter til neste år; Enten å legge disse i små fruktkasser, – de i plast som er gjennomhullet, da får knollene luft og det er lett å vanne litt fra toppen når kassene står oppå hverandre.
De trenger fukt et par tre ganger i løpet av vinteren. Litt som en rask dusj – det er alt. Har du flere sorter, så legg en blomst ved siden av når du lagrer den, så husker du hvilken blomst knollen hører til. Etter et tørt og kjølig (frostfritt) vinteropplag kan knollene forkultiveres fra mai.

Nå blir det rett i jorda. Dvs, legg alltid knollene minst et døgn i vann før de plantes ut. Klarer du ikke å vente til 10. juni så ha isolasjonspapir klart, det må på hvis temperaturen synker. Så ordner det meste seg selv. De vokser hurtig, så litt støtte i form av blomsterpinner er smart. Veksten er sprø som knekker lett i vind.
Gled deg sommeren igjennom med rik blomstring. Når høsten er der, vet du alt hva du har å gjøre.

Husk å legge knollene i vann minst et døgn før planting, det fungerer som en ekstra startknapp

 

Pom pom eller pong pong dahlia har sin egen sjarm. Bonderose er også et kjært navn. Det er lett å forstå navnet når vi ser denne skjønnheten.

Georginer eller Dahlia

Samme det. Denne fine knollen bærer sikkert flere navn enn disse. 
Dahlia er det du bør kunne, da får du rett vekst. Men sortimentet er overdøvende stort og det er lurt å lese på pakka når du handler. De varierer kraftig i størrelse (alle planter har menneskelige fellestrekk) og utvalget er enormt. Dahlia er en gruppe i kurvplantefamilien med opphav i Mellom-Amerika og er nasjonalblomster i Mexico. Det vitenskapelige navnet kommer fra den svenske biologen Anders Dahl som fant planten på en av sine reiser. Botanikk har for mange en tørr klang, men det kan ikke bli mere feil! Det å være en « planthunter» var ofte mer spennende enn nødvendig. Historien er full av historier om strabasiøse reiser for å komme hjem med nye vekster. Noe så alminnelig som poteten har en historie vi ikke kan forestille oss, den får du lete fram på nettet.

Utvalget er stort og varierte størrelser. sorter og høyde mm. La deg overraske!!

Planteprofilen er som følger: Plantene i denne gruppen er flerårige, bladrike knollplanter med vakre blomster. Hagegeorginene som blir dyrket i dag, kommer fra en last med røtter som kom til Nederland fra Mexico i 1872. Disse ga flotte, røde blomster med spisse blader. Gartnere krysset disse georginene med det vitenskapelige navnet Dahlia juarezii med andre georginer og la grunnlaget for alle de mange moderne hybrid som finnes i dag. Det finnes ca. 20 000 kultiverte varianter.

Storm ut i verden og finn din yndlings Dahlia.