Kjør på, det er tid for å øke stress nivået litt!

Eller er dette noe bare jeg oppfatter som vårglede? Alle vil gjøre noe som gir oss den virkelige gode følelsen av vår. Med litt innsats og arbeide er det stort sett mulig. Det gjelder å se på gradestokken, også for å sjekke nattetemperaturen.

Jeg tenker på uteområder som terrasse og balkong.   

Å grave i hagen anser jeg som nytteløst ennå noen uker, men balkongkasser kan fikses. Løkblomster er det sikreste og de må være spirer eller med små knopper. Det eneste som er så irriterende er jo at det store utvalget er rundt påske. Det handler ikke så mye om høytiden som en tror. Mer at det øvrige Europa har temperatur til utplanting av løkblomster fra januar i normale år. Selv om våren også er forsinket i det sydlige Europa så var de i rute lenge før oss.

Dette er resultatet av en pakke med løk, gleden strekker seg over herlige uker fra første spire til siste kronblad har falt.

Du ser tulipanene i bakgrunn, de ble satt om høsten i krukka og stod ute under tak vinteren i gjennom. Når våren kom, så kastet jeg litt snø over så den kunne smelte sakte og sikkert. Det fungerer som et drypp vanningsanlegg.
Stemorsblomster er en favoritt på senhøsten. Sist år veltet de uhemmet utover krukkekanten og jeg kunne plukke inn det jeg ville til buketten.

Gartneriene er nå snart tomme for produksjonen med løkblomstene.
Heldigvis så er ranunkler og eurikler på plass, her må du være forsiktig. Akklimatisere er tingen.
Fra varme drivhus og ut i kald jord (les blomsterkasse) er hard kost for små vekster. Ned mot null er ok etter litt tur retur ute/inne en ukes tid, ned mot null blir da ok.

Heldigvis har vi Fiolene eller stemorsblomstene. De er robuste og har det samme som løkblomstene. De trives bra i 5-10+ og finnes i et vel av farger og størrelser. Her er utvalget stort og bredt over hele landet.
Produksjonen er ikke alltid kortreist, men i store drag er den norsk. Det er en bragd av de norske gartnere.
For det er kvalitetsvariasjoner omtrent som utvalget.

Disse er jo supervakre og bare det å plukke en enkel inn, er i seg selv en glede. Husk, til mer du plukker til finere blir de. Frøkapslene på disse er kraftige og har høy spireevne. Alle frø du plukker i din hage eller naboen ‘s hage har et fortrinn, de er på hjemmebane.

Små sekspakk er nødvendigvis ikke så billig som de kan gi inntrykk av.
Pass på at de er rotfestet og ikke rotløse, det er lov å sjekke kvaliteten ved å løfte en plante ut av pakken. Hvite tydelige røtter er et bra tegn. Uansett, gå etter utseende om rota er nogen lunde.
Du skal jo like disse en hel sesong. Er sommeren kjølig, noe vi ikke ønsker, så holder stemorsblomstene sesongen ut. Liker du best rosa så ta de, de skal jo glede deg en hel sesong. Jeg er på rødt i år, dype mettede, men også sorte. Ja takk til blek blå i samme slengen.

Som en påminnelse, det er lov å plukke der de er i mengder ellers anbefalt å la stå.

Jeg omfavner utvalget, for meg er mangfold bra.
Husk svak gjødsel fra første stund og øk på etter som de vokser, hold på sesongen ut, de har bare dette korte livet. Det er en sannhet som må modereres straks. Du vet du kan sanke frø og så selv? Sår du inne er det lyst og kjølig som gjelder.

Følg @himlajord på Instagram, hun har holdt på siden januar. Les deg opp på nettet, les på pakken med frø, tidspunkt for inne-kultur er alltid markert. Undervurder aldri gleden ved å få til ting selv, øvelse gjør mester!!!

Jeg gleder meg til å treffe dere alle på hagemessen 20 – 22.4. Kom og hør mitt foredrag Kl. 11 hver dag, messen igjennom.
Velkommen Finn