Det er mye som går bra.

Vi har nå avsluttet en fin hagemesse, men fortvil ikke om du ikke fikk til å besøke oss denne gangen. Det er et årlig Event med stor E.
Det var en fest for meg å komme innom og se alt det fantastiske som flinke medarbeidere med Tobbe i spissen serverte oss. Et deilig avbrekk fra det som opptar meg på privaten pt.

Jeg har fått trær på hjernen, heldigvis ikke i hodet. Det er da noe.
Jeg har utviklet kjærlighets forhold til trær over tid. En hage uten trær er ingen Treädgård, ville min farmor ha sagt. Jeg har plantet en mix av vintergrønne trær jeg holder nede. Disse er nytte vekster og kommer godt med vinterstid, sunn fornuft i enhver hage om du holder de nede for bruk til vinterdekorasjonene. Jeg har rett og slett tatt toppen, kuttet rett av når ønsket vekst var nådd. Det er en grei måte å ta kontroll på trær, ellers ville mine edelgraner spist opp både hus og hage. Det store spørsmålet er hva som fikk meg til å plante søyle eik? De gjør så mye for en hage. Høyden skaper kubikk og kompenserer for kvadrat. De skjøt i været og jeg så at de kom for langt inn mot huset, og det på to somre. Nå er de ute av hagen, rett utenfor gjerdet. Det store bedet kan romme to kjemper. Jeg lærte noe igjen. Rett vekst på rett sted. Da unngår du følelsen av ugress fordi ugress er feil vekst på feil sted, selv når vi snakker om trær.

Det er Bjerkene som løfter hagen min. Dette er altså 2 av Bjerkene i Ørsnes allén, det er trær som danner alle. Parallelt plantet, alle teller like mye .

Det er noe med trær og følelser.
Selv har jeg alltid tenkt at folk som krangler om trær eller setter seg selv, eller andre i en situasjon hvor trær blir viktigere en fred og fordragelighet, er litt bakpå. Jeg er bakpå. Nå merker jeg at skal jeg styre unna en slik situasjon, må jeg holde tunga rett i munn. Det er jeg god på og ekstremt dårlig på. Feilen ligger ikke i tunga, vekslingen styres av følelser og fornuft.

Dessverre aldri 50-50! Enten tar følelsene over og styrer vilt og uhemmet. Nå er det trær som teller, alle er seg selv nærmest. Det er sjeldent jeg er så nær meg som nå. Jeg savner hjernen i skrivende stund, det er som batteriet i mobilen, det lader heller ikke for tiden…
Eventyrstemning fra sist vinter, trær har alt også uten blader.

Nå er to flotte bjerker gått i bakken og det mitt i min allé.
Felt rett og slett. Det er ingen fest for noen, heller Ikke for de som feller trærne, det har jeg deres ord på. Flotte folk i kommunen som dessverre må ta ubehagelige jobber. Jeg har selv sett at det var en situasjon de ikke akkurat applauderte. Syke trær, Javel! Friske trær når det er fare for liv. Dessverre er det alltid en fare ved trær, alt kan skje. Store trær som står som solister er alltid utsatt, også i Vestfold. Så ser du en allé, oppfatt det som et varselskilt om du er redd for nettopp brekte grener og fallende trær. Jeg spøker ikke, det er alléer det spøker for. Dessverre.

Flytt ikke hit, rundt meg er det trær.
Jeg syntes vi skal verne om det vi oppfatter som verdier. Kultur

Nå er Ferder kommune, les Nøtterøy på. Hullene skal tettes med eiketrær, det er mye som går bra. Det er replantingen et håndfast bevis på. Vi ser fremover og gleder oss til en allé hvor trærne spiller hovedrollen, ikke trafikken som sluses utenom Smidsrødveien. Men vit at det kreves både mot, observasjonsevne og flaks for å benytte Ørsnesvik allén som «snarvei».

En allé har parallelle rekker med trær. Kjører du er du utsatt fra begge rekker av trær, veien ligger i midten. Les dette som en kjærlighetserklæring, like så vel til kommunen som til trærne. Observer bjerken som er «soft-ice» klippet ved min innkjørsel. Takk igjen til fine folk.

Et park anlegg krever trær. Her ser dere et fantastisk damanlegg fra Nederland. Det er trærne som gir liv og rammer inn anlegget.

Det aller meste går bra. Hør på dette:
Fylkes kommunen har sendt brev til Grunneiere og berørte naboer av Hule eiker i Nøtterøy kommune (som vi het da brevet ble avsendt)
Innholdet redegjør for det rike biologiske mangfold. Hvor viktige enkelte områder er og hva som skal til for å redde truede arter.
Her spiller Hule eiker en stor rolle som vert for nettopp mangfoldet
av mikroorganismer. Se opp for grener i fall, se ned for å slepe grener inn til stammen av samme eik.

«Gjengrodde» stier har også sin sjarm.

Og sånn forøvrig, Gled deg over vår og sommer i anmarsj. Nyt fine dager. Om litt er det årets festmåned.

Det er mye som er bra.
mvh Finn