Det drar seg til!

Temperaturen synker og vi kjenner at det kan ligne november. Det er jo variabelt landet over. Klage på været er jeg dårlig på uansett hvor jeg er. Nesten fornøyd er fint det også. Men det er alltid et men. Bildet over ser du små lys som er fantastisk
og også kinesiske lykter, mine er snart utslitt men de får holde en jul eller to til

Jeg vil heller ha snø enn barfrost. Hagen min trenger dyne. En 20cm tykk dyne – det får holde. Jeg tar det jeg får, men helst ikke under 10 cm.  Kommer det litt regn på det, da blir det et islag. Det er ikke godt for noe. Verre enn barfrost, vil jeg si.

Men november er vakker med rimfrost; lav og blå himmel. Jeg har trykket november til mitt bryst for mange år siden.

Vi trenger november for å fortjene desember.

Fine dager er godt for tur og litt uteliv, det er ikke så langt å dra for å få snø til skiene, den må bare komme ned først.

Deilig med hvite tulipaner og grå Senekio blader.

Sure dager er de beste. Det er inneliv med lese aktivitet… For mitt vedkommende blir det oppgradering av to bed som jeg har reorganisert.

Nå skal det bli stauder. Selv om jeg vet hva jeg vil ha, er det godt med inspirasjon. Miksen av stauder er jo det som gjør utslaget for meg.

Stauder er hagens soldater. De kommer igjen år etter år. Med bra stell og god hjemmelaget gjødsel så er det en sikker suksess.

Det viktige er rett plante på rett plass.

Det finner jeg ut av. Og jeg sjekker alltid på nettet. Der finnes alt av opplysninger om vekster. Plott inn noen stikkord; for eksempel #stell, #ridderspore, #sol, #fukt. Det kommer opp noen sider. Og gi ikke opp! Du må forandre søkene dine til du har opplysningene i havn.

fotograf @monanordoy Konglene fant jeg på et hogst felt . Det var som å finne GULL!

Nok om det, mer om noe annet. Innelivet. Det er mye som frister. Fyr på peisen. Tenne et lys. Noen tulipaner i en vase (sesongen har begynt, sånn er det nå).

Da skulle hverdagen være i boks. En ting til. Forsøk å skru ned på varmen. En golfjakke kompenserer for romvarme. Du har jo litt varme i deg selv også. Hold på det som er ditt!

Du får mer energi, luftfuktigheten overlever, huden tørres ikke så lett ut.  Avskårende blomster holder seg betraktelig bedre (husk å sette bukettene kjølig om natten). Plantene dine klarer vinteren og lystapet bedre. Mindre kostnader.

Vinn, vinn, vinn hele veien. Og du, – kler du deg godt når du går ut, blir følelsen av kulde ute ikke fult så barsk.

 Anemonene er og blir en favoritt Disse er magiske i sine sjatteringer

Det hyggeligste av alt er jo gjester. Har du selskap eller venner på besøk er det lov å fråtse litt med blomster. Uten dårlig samvittighet. Fråtse litt, det er en motsetning her. Kjør på. Gi gass. Det er det jeg egentlig mener. Jeg mener så mye om lagt. Litt om å være gjest.

 

Det er minst like hyggelig å være gjest som å ha gjester.  Ikke undervurder effekten av å ha med friske blomster bort. Selv har jeg venner som jeg kan kjøre innom på vei fra jobb om det passer. Så vertskapet får tid til å finne en vase som passer… Det er stress nok – i det alle ankommer på likt.

Den ene meningen utelukker ikke den andre. Det kommer det en «oppskrift» på mot slutten av kronikken. Det er lettere å huske da. Gode råd er som kjent ferskvare.

Det er nå du finner fine og litt annerledes blomster hos din blomsterhandler.  Vinterdekor er jo mose, kongler, evig grønne vekster. Kniper det så klipp litt av tujaen, finere blir også den, og fint er det å mikse litt med inneblomster.

Jeg bruker hagen hele året. Vinteren er bonustid. Da gyver jeg løs på eføy, edelgraner, canada hemlokk og tuja.

Jeg tar det jeg har. Da blir det jo som jeg liker det. Det vintergrønne er jo plantet med tanke på nettopp det. Fint ute og fint å ta inn. Det hever ofte buketten et hakk opp.

Det er alltid noe å gledes over.

Jeg har også gjennom fotografert hagen. Det er nå du ser om du har huller å tette, haven friskt i minne. Ta notater. Det hjelper når våren kommer når det fort kan se glissent ut. Overplanting har lite for seg. Det er noe jeg vet alt om.

Det beste med november er at det er rom for å forberede seg til årets mest krevende måned. Dere som følger meg på instagram har jo sett at jeg har hatt en liten samling hjemme. «Ledergruppa» er dekkende.

Da fikk jeg sett over julepynten min, prøvd ut litt ny og overdådig dekor av lysekronen min. Det så dere bilde av på forrige innlegg. Jeg repeterer ikke, bare en påminnelse, med glimt i øyet.

Opp med lyseblå! julekuler, for tunge for mitt spinkle juletre.  (Jeg har et i hagen, klar for hogst, en pinne med tynne myke grener).

Eføy, sølvblader, sprayet eukalyptus fra år tilbake. Stemningen ble bra og kvelden fin. Så jeg lar pynten henge. Her er det nesten ferdig pønta!

November er til å elske. Du kan like gjerne omfavne årets mest utskjelte måned. Ellers tar den deg. Bli november venn du også. Jo før, jo heller.

Jeg har så mange grunner til å elske november. For dere som husker mamma så var hennes fødselsdag 10.november. Og det i seg selv – å få den påminnelsen, ta den dagen, gjøre noe hyggelig, det er en egen kvalitet.  Så dype spor på en god måte kan settes, og det blir en hjelp livet igjennom.

Det hjelper meg til å bli et bedre menneske, forhåpentligvis.

Dette fine bildet kommer fra kontoen til @tulipantips, verdt å følge.

Vi har alle forbedringspotensiale. Se deg rundt, det kan kanskje være noen nær deg som trenger litt hjelp. Eller igjen dette med å overraske med blomster og et hyggelig kort. Vi trenger alle noen gode ord imellom.

Er det for vanskelig så er gryta til Frelsesarmeen snart på plass. De som hjelper, trenger også hjelp fra oss.

Et varmt hjerte i en kald november måned. Det er virkelig alltid noe å gledes over.