Her befinner jeg meg i øyeblikket.
Det er det fine med Ipad. Der jeg er, er jeg på. Det er delvis sant. Tilgjengelig, men ikke hele tiden og ikke overalt. Skal du maile meg, går det over Instagram på meldinger. Der sjekker jeg sånn cirka en gang om dagen og svarer alltid så raskt jeg kan.
Mobil og Ipad er ikke koblet mot hverandre på alle funksjoner. Et triks jeg har, er at jeg slår av mobilen som jeg ofte gjør, eller på lydløs, så får jeg den arbeidsro jeg trenger. Det er rett og slett praktisk å ha det sånn. Det funker og jeg håndterer det, verre er det ikke.
Helgen går med til meg og mitt.
Sist helg gikk startskuddet for våren her. Februar er måneden da lyset igjen gir uttelling, altså tid for mat til plantene. Jeg har nevnt det nylig, men som pedagog er det ikke noe jeg har mer tro på enn gjentagelser. Det virket i barneoppdragelsen og da virker det vel nå. Det er sånn jeg selv har lært meg ting. Gjentagelse.
Sjekk ut hva dine trenger.
Som vertsfamilie bør vi huske enkle ting, som at orkideer ikke vil ha organisk gjødsel. De blir så grinete av jord og mange vil ha spesial mat. Det googler du deg enkelt fram til. Jeg har ikke mulighet for forkultur av planter, det starter jeg med i april. Plassmangel rett og slett. Plantemanien tok overhånd for flere tiår siden.
Det retter seg i løpet av sommeren håper jeg. Det planlegges drivhus i Åsgårdstrand på nye hytta som egentlig er en kapteins villa fra 1933. Her har jeg tomt til et drivhus på ca 25 km2. Når den tid kommer tar jeg deg billedlig dit.
Nå konser jeg på gledene her.
De første pottene er vasket og står klar, resten tar jeg etter hvert.
Ja, du bør vaske potter som ble tømt i høst, såpe og vann må til.
Sjekk over de grønne plantene, står de trangt, pott om. Et eller to nr opp.
Lag noen nye når du først er i gang. Ceropegia Woodii er en favoritt.
Ceropegia Woodi med en bronse Gerbera, litt moro må vi ha.
Ta noen små spirer og fyll med jord. Stamp jordflaten så det dannes en hinne som gjør at vannet renner saktere igjennom og fordeler seg bra. Ceropegia vannes svært sparsomt. Øst vindu er best, blir det vest må det få skygge fra markiser eller persienner når solen steker, dette er en skygge vekst. For å formere planten tar du og kutter av en ranke. Sjekk bak på de parsatte bladene.
Her ser du knollen klart og tydelig.
De små knollene må komme til jord. Vi snakker om en bruskork eller to når de skal vannes som «spedbarn». Kutt slik at du får den lille stilken ned i jorden med knollen tett på. Du ser av neste bildet, at her er det blader som settes litt under jordskorpa. Du deler de lange rankene slik at du får tre stiklinger i hver potte. Morplanten pottes om hvis det trenges. De planter som er født og oppvokst i stua di, trives også best der.
Dette får du til! Husk, disse er ikke så godt vant. Liten potte – lite vann.
NB! tenk kloster, vær nøysom og smålåten.
Sukkulentene mine fikk litt større potter de også. Sideskuddene fikk egen potte, samlingen vokser. Kjekt å ha som giveaway, eller vertinne gaver.
Pilea er mer sugen på vann, det er den som står som en bukett. Jeg satte den rett ned i jorda. Husk å stampe også her. Som barn – vannes de lite, som tenåring – litt mer, gjerne på skål. For mye vann kan gi visnesyke, det samme som Pelargoniaer kan få.
Pelargonia formerer seg på høsten, glemte du det?
Gjør det nå! Rens de for visne blader m.m. Skjær de ned, bruk skuddene til nye planter. Bedre sent en aldri, er super aktuelt her!! Litt senere blomstring er alt.
Avskårne blomster er tulipaner fra tulipanens dag. Resirkulerte som er frisket opp med eføy fra hagen. Tulipansesongen er i gang.Min bukett klarer 14 dager, re-arrangert to ganger!! men sjekk utvalget, det varierer stadig.
Alpeviol fra jul, her gikk den også.
Pass på blomstene dine og gleden blir større. Varer lenger gjør den også.
God weekend og #helgefred fra her.