Det hjelper litt at sneen skjuler skavanker. Siste snøfall dekker det forrige som ble skittent og grått altfor fort. Det siste vil dra med seg de andre i nedsmeltingen, som allerede er i god gang.
Pass på lårhalsen, bruk brodder, det er glatt!! Jordvarmen kan ingen ta i fra oss, den jobber på og med all den sneen vi har hatt, så blir telen ikke så dyp heller. Pass på, våren kan piple fram når det skal være.
Våren har kommet i gang for mange, sommeren også.
De aller ivrigste har satt i gang. De dyktigste lykkes med bravur, vi andre får glede oss over det vi får til.
Jeg har Nevnt Helena Holmgren eller Himlajord som hun kaller seg på Instagram. Hos Helena spirer det i hver krok, hun bor riktig nok langt nord i Sverige. Nå hviler haven hennes under en drøy meter snø. Hun stoler på kalenderen og vet at 10 juni kan alt det som er hjemmeprodusert (eller kjøpt hvis det er det du gjør) plantes ut.
Følger du henne lærer du mye. Hun gjør alt selv og mannen bygger et drivhus her og der. Kalde benker, varme benker, opphøyde bed mm.
Et flott team som har utviklet en fantastisk have som har alt, også store frittstående Downton Abby trær, og skog som forenes med hage. Engelsk nordisk hage i særklasse. En dag skal jeg ta en tur. Enn så lenge fordyper jeg meg i hageblader, jeg ser på nyheter og «gamle venner» i skjønn forening.
Se på dette innlegget som en huske lapp
når knoller og vårløk ankommer hagesenteret er utvalget størst.
Da er det du ser etter lettere å finne. Vær beredt !
Gladioler bruker jeg i vase som de er eller som her. Klokkene settes i en vannpropp med pigg, så er de lette å bruke.
Høstløken settes så fort mai er kommet og helst før det.
Vil ha alt i hus i god tid. Jeg sirkler rundt hagesentrene som en gammel slu rev. I år vil jeg være tidlig ute, heller for mye enn for lite.
Det er lov å plante gladioler lagvis, pøse på med Anemoner eller Agapantud om du vil ha noe flerårige (må overvintre frost fritt)
Selv er jeg Dahlia fantast. Nå snakker vi knoller som skal ned i jorden om våren og opp igjen før første frostnatt. Dahlia eller Georginer som er det folkelige navnet, kan leve så lenge du vil. De kan gå i arv, det henger på deg. Du kan forkultivere de, dvs plantes i potter nå, stå å vokse seg fine og store og de må ikke ut i mai, vent til 10 juni.
De er så varmekjære NB: TÅLER IKKE FROST!!
Annemoner er små knoller du setter ut i juni, verd et forsøk. Jeg har ikke alltid vært like heldig …. men gir meg ikke.
Fantastisk Kaktus dahlia finnes i et utall farger, de blir store og flotte, god stilk lengde og lette å bruke.
Jeg er en tålmodig mann, litt lat så her plantes knollen ut 10 juni og den blomstrer i juli og til den skal inn uansett. Setter du de nå, vil du ha blomster allerede ved utplantingen. Husk lys og rundt 10 + ved hjemmedyrking, da får du best resultat.
Når knollen graves opp, børst den fri for jord og sorter de etter navn/farge. Legg en frisk blomst ved siden av den som tørker og du vil lettere holde styr på knollene. De inntørkede blomstene vil minne deg på hvilken knoll du har foran deg. Det er vanskelig å skille knollene fra hverandre ellers, så like som de er.
Knollene deles, de vokser og formerer seg under jorden og fornyer seg på sin praktiske måte. Sånn blir de til arvegods. Fine gaver til hageeiere er det også.
Her ser du en rosett Dahlia også denne finnes i en rekke farger, alt uten blå toner. Dette er det bare prøveeksemplar, men de kommer. Blå lilla får du tak i på hagemessen, garantert om du er tidlig ute.
Jeg minner deg om Hagemessen på Lillestrøm 20-22 April.
Den er en reise verdt, kryss av i kalenderen så klarer du det i år.
Norges største markedsplass for inspirasjon. Selvsagt er det mulig å handle der også, vi snakker messe.
Selv så gleder jeg meg over mangfoldet og massiv inspirasjon.
Jeg håper du la vinteren bak deg mens du leste, for meg er den tilbakelagt. Det siste snøfallet ser jeg på som etterdønninger fra en lang vinter. Den som lever får se.
Mvh Finn