At det snør i februar kan umulig være en bombe!

Det finnes så mange muligheter #lyslykter og du vil se hav av morsomme ideer. Jeg får gjøre et forsøk, selv om frosten ser ut på å være på vei vekk.

At det snør i februar kan umulig være en bombe, snø og kulde i kombinasjon er en bedre løsning for hagen enn om kulden hadde kommet som solo opptreden. Uansett det hefter ikke meg, jeg vet jo at vinteren kommer til å slippe taket mer og mer. Mars pleier å sørge for det, så det er bare å vente og se. Noe annet forslag har jeg i grunnen ikke, men det er masse å foreta seg uansett.

Det bugner av vår blomster i krukker og potter. Utvalget varierer fra dag til dag så følg med.

I år har jeg fått hjelp mot et problem jeg har slitt med i hagehuset mitt.
Det blir så lett for høy fukt, så en luft avfukter har nå duret og gått i 14 dager. Det hjalp virkelig. 10 -12 liter vann ble dratt ut av luften, ingen mugg, lite vekst av mose og planter som trives. Så enkelt og raskt var det gjort. Hvorfor jeg ikke har gjort dette før, er et spørsmål som psykologen får finne ut av 😉

Takk mr Carlsen. Gode venn, du inspirerer. Det er jo nettopp det som er så moro når man deler en hobby og det er nettopp det som er nøkkelen til manges suksess. Det å kopiere de som har prøvd, feilet og seiret. Vi kan ta i mot gode råd, de ligger gratis på nettet. Jeg føler nesten jeg er på fornavn med mr InterNett. Best liker jeg å lære av vennene mine rundt meg, erfaringene deles også, både av feil og seiere.

Kunnskapsnivået øker, alle blir glade. Bedre blir det ikke, vinn vinn for alle.

Nå sist med luft avfukter. Et funn for meg, enda en «dings» å holde styr på.
Men jeg ser også at jeg må passe på at det ikke blir for tørt, jeg har jo Citrus vekster som liker å utvikle kart hele året, så nå må jeg passe på å vanne litt imellom. Det er jo lite vann selv citrus bruker når det er kaldt, men litt vil de ha og de skal få litt.
Vi kan jo ta det kort. Overvintring er best i lyse kjølige rom, med jevnlig ettersyn slik at du får gitt litt vann, sånn hver tiende dag fra oktober til mai. Dvs mengden vann økes når solen varmer fra midten av mars og utover. Lufting i plussgrader er en god ide om du ikke har luft fukter. Er det kaldt får plantene fort frostskader, så pass på.

Lange tulipaner er i en egen klasse disse «Franske» i flere farger er relativt kostbare, men passer du på dem så holder de godt.

Planter er levende vesener og har sine sykluser og vintermånedene er hviletid. Du starter med svak gjødsling nå og doseringen økes først i mai, for så å holdes oppe helt til september. Nå snakker jeg planter vi har overvintret i drivhus eller i et kjølig rom. Mørk fuktig kjeller er altså knapt en nødløsning. Slå på lyset, sett på luft avfukter så er det innafor. Er kjelleren lys, tørr og kjølig er det ideelt, men jeg personlig har ikke akkurat sett så mange panorama vinduer i kjellere. Installerer du lys så pass på at kilden avgir mer Lux(lys) enn varme. Og har du planter i kjelleren, så husk å ha en kanne med vann for hånden. Tørt er fint, men ørkentørke er ikke akkurat det Geraniumen lengter etter. Geranum tar du opp nå, nok er nok. For Geraniumen er hviletiden definitivt over.

Jeg tror det er en av grunnene til at ustadig vær ikke gjør så inntrykk, våren er jo startet allerede for meg. Men det er innendørs foreløpig, hagen får våkne litt etter litt som hager skal. Jeg vet fra venner på Sør-Vestlandet at store buketter med snøklokker allerede har funnet veien til vaser og små glass. Har du en krok der snøen går fort, så følg med om det har skjedd noe der.
Har det ikke det, så er det mulig du glemte å sette løk der, det kan du rette opp til høsten. Den enkleste måten å få vår på, er å sette kvister i vann. Alt fra kirsebær, forsytia, kastanjer og alt i mellom. Driv våren fram selv, det er enkelt og effektivt.

Lys og lykter ute og inne. Dette ser ut som litt tjuv start på karneval, det får så være heller litt lys og fest en evig vintermørke.

Vinteren lever uttrykt med litt egeninnsats, gå ut i hagen klipp grener nå! Og har du ikke i hagen, så er grøftekantene en mulighet. Der er kvister fritt vilt og du kan bli overrasket over hva du finner. Selv følger jeg med på kommunes flinke gartnere, når de beskjærer i parker og byrom er de rause og deler villig. Det kan fort bli litt forstrekte grener og kvister ved første øyekast. Det går over, Alt for mye er akkurat passe! Jeg har fine nelliker som venter på at kirsebærgrener skal komme. Er det det noe å nøle etter?

Fortsatt god vinter, deres Finn.