Mars, det er vår i luften!!!

Mars, det vår i luften…

IMG_2758
Og litt varme i hagehuset mitt, det er her alle Potter oppbevares vinteren i gjennom uansett hvor flid jeg gjør meg om høsten, når alt skal lagres er det alltid jobb nok når våren kommer .
Det bare å sette i gang.
Pasjonsblomstene spiller død! Tørre etter lang vinter, med ujevne etter syn.
Alt av blader som ikke viser liv, klipper jeg vekk. Det er bare et kaos av grener når jeg er ferdig, det går raskt å arrangere de rundt noen blomsterpinner, så gjennomvanner jeg samt litt gjødsel til slutt.IMG_0113Mat må plantene få, nå er det bare å vente. Jeg vanner sporadisk i ventetiden fram til 10 juni. Det er datoen jeg setter de ut, da vet jeg at det går bra. Plantene blir ikke utsatt for bakholdsangrep fra naturens side av mange kalde netter eller mai solen som kan være for skarp.
Alt vi planter ut av sommerblomster, har det for tøft før 17 mai. Det er datoen vi har i hodet her på berget, det bekymrer ikke meg… Jeg har løkblomster i Potter med løk i alle varianter som trives i skarp vårluft, og de holder stort sett fram til 10 juni. Den gleden er lang fra første spire .
Jeg ser ingen god grunn til å utsette sommerblomster for sjokket, det er å komme fra et lunt og godt drivhus til barskt vårvær for tidlig.IMG_2100

Du har fioler, stemorsblomstene de kan plantes ut tidlig! Petunian og des like er altså satt på vent .

Dette gjelder alle planter du har hatt i pensjon i vinter månedene. Hos meg står det » pensjonærer » i kø av alle slag….

Appelsin trær elsker å komme ut etter 10 juni. I et håp at om dette skal gå inn så repeterer og repeter jeg til det sitter. Altså først løkblomster, så sommer blomster –Enkelt og greit.
Jeg klipper til appelsin plantene, lange skudd fjernes, slik holder jeg de tette og pene. Og de liker meg, det er lett og merke. Knoppsettingen begynner, appelsiner får jeg enn om de er små, det er sorts bestemt.IMG_1085
Geraniumen må vente, her er det nye stikklinger tatt fra større morplanter. Hos meg er ikke følelsen av at alt er satt på vent, tvert i mot.
Alt som pottes er glad for stabilt, lunt miljø til de igjen får «satt» seg i sine «nye» litt større Potter. Alt av Potter rengjøres, her er det blanke ark som gjelder.
Ny næringsriktig, god jord som brukes samt gjødsel. Dette bruker jeg tid på, i tiden ligger fliden.
For små Potter er som trange sko!!! De deformerer, røttene liker å ha noe å vokse i men blir det for stor overgang så tenk ikke mere enn et par nr opp.
Er du redd pottene du har kjøpt inn er for store?
Da skal du heller vanne oftere slik at ikke planten drukner i tung våt jord.
Det er her som med alt, interessen styrer nok de som får det til.
Nettet jo fantastisk, hva du enn funderer på, så finnes svaret.
Selv elsker jeg å finne fram på nettet.
O.B.S!! funkerer din metode, ikke bry deg med å gjøre «riktig», det er her som med så mange andre ting i livet. Det finnes flere enn en metode som virker, hold på det som fungerer for deg. Værre en det ikke .

Planter er har ofte særegenheter, stikkord som vann, gjødsel, varme og lys kan variere fra familie til familie. Selv er jeg så praktisk at jeg liker det jeg får til.
Tørr stueluft er ofte trollet i » eventyret «, mørke vil få trives i og stekende sol er for kaktusfaktor å regne!IMG_4319Jeg er jo ikke gartner, den interessen har kommet med årene. Det er blomsterdekoratør som er mitt fag .
Du kan jo si det sånn at det ene tok det andre, interesse for hagestell har kommet sigende på, men ikke bare på meg det er nå den tredjestørste av hobbyer i Norge.
Jakt og fiske ligger i tet, hagearbeid som nr 3 og de puster nok jegeren og fiskeren i nakken.
Dette henger sammen med trend, det er rett og slett populært å dyrke til eget forbruk .
Kortreist er vel og bra, Ureist er uslåelig .
IMG_3151Uansett hva EU måtte mene om standard så er det vi dyrker selv, det som smaker best. Vi har jo eierskap til våre ideer! Mine ideer er rett og slett best …. For meg.
Gamle ordtak som at «en hver er seg selv nærmest» kan komme i mange forkledninger, det er jo fantastisk at menneskehjernen er laget på den måten.
Vi syntes best om vårt, det er det som har utryddet misunnelsen, nesten…
Det her lykken ligger gjemt: Vi som kjører Toyota vet jo godt at livet vi lever er like bra som om vi skulle kjørt Jaguar.

 

Det er jo en lettelse å slippe å vaske bilen etter hver kjøretur da.
Vi kan trøste oss med alt!!
IMG_5460Jeg er trøstet med 500m2 i Vestfold, Tomt …. Ikke hus, heldigvis for Hjemmeknut. Han har nok med å holde i orden det lille vi har. Da er det godt å vite at de fineste Hortensiane er mine.
Flotteste ungene også, når vi først er innom alt av «gode greier» Det stopper ikke der, hele slekta er bra. Alt er bra .
Det er jo mitt.
Gled deg over våren.

Den er din….. Og litt min.
Finn