Norge er et laaaaangt land – « Sjekk gradestokken der du bor»

Vinteren tørket ut det ene av et par formklipte appelsiner, jeg forsøker å glede meg over at et overlevde. Det blir ikke bra før replasering av ny har funnet sted.

Det merkes at noen tror at Norge renner bort i svette, sånn er det ikke og sånn er det også. Varmen er en krevende affære og det samme er det om vi oppfatter temperaturen som for lav, i forhold til det vi forventer av årstiden.

Er det sol i menger så husk å ha skål under potta

Stemorsblomster trives med den litt lave temperaturen ned mot null og den har vi ofte i lunefulle Mai. Hos meg har stemorsblomstene nå blitt klipt ned, de ble forvokste ganske enkelt. Er det sol i mengder, så husk å ha en skål under krukkene dine slik at ikke vann går til spille. Har du en takrenne, kan du ha en stor tønne under. Regnvann er en god reserve når det er krevende å vanne. Det er et bra prosjekt å gjøre dette, om det kommer en skur. Et lite regnskyll gjør lite nytte generelt.Unntaket er når du samler spillvann fra tak. Da blir mange bekker små, fort en kraftig Å.

Vanligvis så har jeg stemorsblomster sommeren igjennom, i år vokste de seg lange og strantene. Så her kommer noe nytt. 

Sjekk gradestokken der du bor. Oliventrær tåler temperaturen men solen svir bokstavlig talt. Har du en hagestue som her, sett opp dørene. Avklimatisering er lurt, brå overganger kan være sjokkartet.

Er det regn så husk å ta skålen vekk fra potta

Er det regn og kjølige drag i luften, må du passe på plantene dine på en annen måte enn om varmen fordamper vannet, før det når ut i blomst og bladspiss. Er det regn så husk å ta skålen vekk fra potta, slik at vannet i det minste renner unna. Kjølige netter? Et laken som du kan slenge over, er smart å ha for hånd.

Nå kan vi dessverre ikke jevne ut vær og vind over landet. Vi må ta det vi får! Omfavne været etter evne og innstille oss på å like det. Får vi til det, så kan alt vær bli bra på sin måte. Vi kan ikke forandre været, men innstillingen vi har, den kan vi gjøre noe med.

Mine Hortensia er satt i skyggen. De har det litt bedre der.

De hadde fint klart seg med trivselstemperatur på +20C. Nå er det et pes å holde liv i plantene, men det går. Vann om morgenen og om kvelden. Vanning i solen er kun for å redde liv om nødvendig. Det er mer å passe på nå, enn om høsten.

Den hadde ikke overlevd i solen, jeg gjorde det jeg måtte, enkelt og greit. 

Vannforbruket er størst i plantens vokseperiode.

Sommerblomster vannes og gjødsles helt til frosten kommer. De gjødsles hver gang du vanner. De har kun dette ene livet, så fór på!
Store solparasoller fungerer også bra som paraply for regn, bare husk å barduner, så det ikke blir «Tatt av vinden stemning»
Og som det er ment, virker det bra for planter også. Solen er best i skyggen, lag skygge om ikke du har den naturlig. Det er ikke bare jeg som syntes det, plantene svarer på sin måte. Du kan nesten se de takker deg ved å rette seg litt opp, det er ikke mer som skal til. Alt jeg gjør av havearbeid gjøres i skyggen. Mitt på dagen gjør jeg ingen ting. Det har jeg lært av fuglene, de søker til skygge når solen står i senit. (solen står rett over hodet)

Syrin hortensia fra sist høst.  Nå har den det fint med høy temperatur og knoppene er godt synlig. Håpet er at gleden skal bli like stor kommende høst. Den tanken får vi skyve fra oss, sommeren er jo bare i startgropa.

Vær i seg selv er krevende, det kan være utmattende nok også i skyggen. Jeg har gitt meg premie, et sjøbad fungerer bra som nettopp det. Direkte «avriming» kan det ikke kalles, når det er 20c+ i vannet, men deilig er det. Litt uvirkelig også. Mai er lunefull og elsket.

Sånn på slutten får jeg få lov til å takke for alle hyggelige hilsener på Fb og Insta. TAKK!

Har du noe å spørre om, gjør det på Instagram. Det er den av kontoene jeg håndterer best.

Mvh Finn.