Høy sommer i sør

Det som er bare å nyte er omkvedet, jeg blir så tappet for energi. Solen og varmen er krevende. Jeg klager ikke, det er varme fakta for meg og for det jeg har plantet i krukker. Det er fint, men jeg blir så lat. Sparer meg for energi, og jeg jobber i skyggen.
Sommersolen innhenter meg og jeg får ufrivillig et par neuanser av brun kroppsfarge, noe jeg ellers i året klarer meg foruten. Jeg nyter solen i skyggen, det får holde.

Hagehuset fungerer som spisestue sommeren i mellom, og lyse netter uansett temperatur. Huset ligger i skyggen så det er ikke ideelt for driving, men det går. Plantene tar seg fort opp når de kan komme ut.

Appelsintrærne står i hagehuset vinteren igjennom, inn før frosten og ut mai/ juni. De gir nok frukt til deilig vinter-marmelade, det er som å ha sommerminner på brødskiva.

Plante-prosjekt er lagt på is, det er et pes med nyplantinger nå. Jeg har et hjerte for de som dyrker jorda. Jeg ønsker oss alle skikkelig regnvær. De som lever av det, har min sympati. Dråper hjelper lite, dager med jevnt regn er det som gjelder i våre trakter. I år orker jeg ikke å høre sutring over grønnsakspriser. Ikke over brun plen heller, den klarer seg så sant den ikke er nyplantet.

Vi forstår hvor rike vi er.
Vi har vann. De som ikke har det, er de som har grunn til å klage. Vi andre får tie.
Det er bare å fylle glasset rett fra springen, deilig kaldt vann. Det er det som får meg igjennom dagen. Bokstavelig talt. Plantene mine er dratt i skyggen. Sterk sol og varme er det bare å beskytte dem mot. Hortensia, store som troll i potter, vil ikke stekes!!! Skygge er fine greier!!! Jeg bruker naturlig skygge og solparasoller. Vanner tidlig om morgenen og gjør mitt beste. Det får holde. Kun nødvann innimellom.

Jeg vanner oftere en vanlig med mitt hjemmelagde gjødsel-vann.
Stueplantene mine ferierer i skyggen ved naboens syrinhekk. Det er en årlig forteelse og de elsker forandringen. Jeg vanner oftere enn vanlig med mitt hjemmelagde gjødsel-vann.
En bøtte med vann og alt av avklipp fra planter klippes i biter. På samme måte som hakket persille. Roser som er blitt stygge, Geranium mm, men ikke ugress. Dette gir gode resultater og blir som en flytende kompost. 3 liter fra gjødselbøtta blandes med syv liter vann i kanne. Husk og etterfylle gjødselbøtta med avklipp og vann. Enklere kan det ikke gjøres. Billig og bra. Det er et forsøk verdt, gjødselen kan brukes fra dag en.

Forsøker med et bilde fra fjoråret. Agurker og tomater er verdt å prøve selv, da har du mange muligheter for god mat. Frø eller ferdig plantet, det er en egen følelse i det hjemmelagde. Drysset over med små roseblader – Hugg Inn!

Jeg er relativt god på å ta det meste for det det er. Varmen er et unntak. Sommerkvelder derimot, er fine greier. Søvnen får vike for fløyelsnettene, det er til å leve med. Kveldsbad som har vært som et fremmedord å regne til nå, er blitt det som gir varmen mening.  Det i seg selv er verdt alle plager, så ikke misforstå, jeg ville ikke vært sommeren 2018 for uten så langt.

Det er lys i enden av tunnelen. Vi er en gjeng gode venner som flykter til Sør-Frankrike for en uke. Der er visst været normalt pt. Det er alltid noe å gledes over.

God sommer fra her .
Finn