Februar er en herlig måned, men litt uberegnelig.

Februar er en herlig måned, men litt uberegnelig.
Den kan innholdet alt av vær. Det kan kompenseres med festligheter. Morsdag, fastelaven og Valentines dagen. Og for min egen del, har et par av barnebarna fødselsdag i februar. Med litt samvær med venner innimellom, så blir det fort en måned fylt med begivenheter. Jeg holder varmen bare med tanken.

Jeg er jo en mann som tar avstand fra kulde. ikke bokstavelig, neida – jeg kler kulda ute. Jeg elsker å kle på meg nok. Og så tar jeg litt til. Skjerf, lue, hansker er standard. Tykke sokker, forede støvler, boblevest og jakke. Da er jeg kledd for februar.

Morsdagen varmer hjertet uansett.

Er du av den typen som irriterer deg over en sånn dag og tenker det bare er en forretningsidé, så kan jeg fortelle at det er heldigvis mer enn det:

Dette er sakset fra Wikipedia:

Ann Maria Reeves Jarvis, en ung, hjemmeværende mor fra Appalachene i USA, prøvde å forbedre de sanitære forholdene for alle parter etter den amerikanske borgerkrigen ved å opprette flere foreninger som hun kalte «Mothers’ Day Work Clubs». I 1868 begynte hun å arbeide for å forsone partene. Inspirert av Ann Marie Reeves Jarvis’ arbeid skrev Julia Ward Howe ik: «Morsdagsoppropet»), men greide ikke å få innført «Mother’s Day for Peace» (norsk: «Morsdag for fred») som en offisiell helligdag. Ann Maria Reeves Jarvis’ datter Anna Marie Jarvis kjente til både sin mors arbeid og arbeidet til Julia Ward Howe. Cirka ett år etter at moren døde, holdt hun en minnemarkering for henne 12. mai 1905, og begynte så å arbeide for å få innført en offisiell minnedag for mødre. Første morsdag ble feiret 10. mai 1908 i Grafton i West Virginia i kirken der den avdøde Ann Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912. I 1914 erklærte daværende president Woodrow Wilson den første nasjonale morsdag.  Historien er altså ment godt, og bruk den som en huskelapp.

Det er bedre å huske blomster til mor en gang i året enn alltid å glemme blomster.

 Mor for meg betyr omsorg. Farmor, mormor, svigermor, lillemor og mor. Det er mange som kan fylle den rollen. Min egen mor er trygt forvart i manges hjerter. Det var en fest å komme med blomster til mamma. Morsarven er nettopp blomstergleden. Heller blomster enn mat. Det var hennes mantra. Vi hadde jo tilganger via gartneriet, men den største gleden var å arrangere bukettene. Miksen av de mer edle sortene med de ville vårblomstene, de aller første pinseliljer, påskeliljer, tulipaner og grener av forsythia og kirsebærblomster i rike buketter. Perleblomster, klosterklokke, snøklokker, krokus, scilla i de mere upretensiøse små krukker.

Jeg var så stolt av bardomshjemmet mitt nettopp på grunn av estetikken.
Den peneste mammaen – det har vi alle. Men ingen – absolutt ingen hadde et hjem så vakkert som oss. Vi hadde blomster. Det utgjorde den store forskjellen, og selvsagt blomsterbladene. Alle var opplest på det nyeste av alt fra frø til selve blomstertrenden. Det er klart at sånt smitter.

Det å drive fram alt fra løk til fruktgrener i stua er min morsarv. Høste av det naturen så rikelig byr på, likeså. Det fantes ikke ugress,- det var bare feil vekst på feil sted.

 

Da som nå falt av og til fastelaven på samme søndag som morsdagen. Det var stor fest. Sanitetens bjørkeris med fjær i festfarger. Siden dette innlegget ikke er sponset kan jeg trygt be deg om å støtte den gode sak. Fastelavnsriset er merket N K S. Det er de du skal ha. De er supre som mix i buketter med tulipaner. Eller hva annet du måtte ønske. Det er saniteten som vasket landet, og det i min tid. Bli sanitetsmedlem du også,- menn og kvinner er velkomne til det. Da får du høre historien om Landevaskingen, badstuer, sanitetens bjørkeris og flere gode historier som bør fortelles videre.

Valentinesdag er kjærlighetens fanebærer (14 februar), og min anbefaling er en mix av roser i alle farger som symbol på kjærlighetens mangfold.

Happy februar.

Finn