Tulipansesongen er i gang!

En fest av et bilde tatt av @tulipantips. En gang eller fem i løpet av sesongen, må det være lov til å fråtse i tulipaner . Her med favoritt vinter grønt Canadahemlokk.

Tulipaner er et emne det er skrever bøker om, du ser tulipaner i kunstverk verden over. Det er skrevet sanger i det vide og det brede samt dikt og poesi i alle varianter. Og ikke minst har tulipaner satt fart på økonomi og satt økonomi på spill.

400 år tilbake i tid og vi er i Amsterdam.
 Tulipanløk er populær handelsvare som fører til at Tulipanmania oppstår. Den gjeveste sorten prises som en enebolig. Tulipaner er lett å endre. Det forstår vi når vi ser på variasjonen av sorter som er tilgjengelig nå. Men dette var annerledes i tulipanens barndom. Man antar at de første ville tulipaner kom fra Tyrkia. (Det er kanskje noe i at navnet kommer fra turban, fasongen er jo innen rekkevidde) Semper augustus tulip er en sort som lever enda. Spraglete, fliket, rød / gul, langstilket og flott, en slektning av den dyreste. Markedet kollapser når sorten formerer seg lett og utrykket Monkey Business oppstår. Verdens første virkelige børskrakk inntreffer.

Et lite utsnitt av maleriet med samme tittel M.B blir malt av Bruegel dy.
Se resten på nett, det er et studie verd.

De første norske tulipanene blomstret først i Bergen
Tulipaner ble eksportert til Norge fra Nederland. Ved et tilfelle er vi foran Danmark. Det skyldes den norske botaniker Høyer, han vender hjem fra Leiden og i koffertene har han tulipanløk. Bergen, selvfølgelig var det i Bergen de første «Norske» tulipaner blomstret.

Nå er dette ikke lenger et fenomen men den mest utbrettet løk av alle løkblomster. Løken importeres av gartnere som driver de frem og selges landet over. Tulipaner er det fremste symbol vi kjenner på vår.  Tulipaner har noe løfterikt over seg og kommer når vi lengter som mest etter våren.

Vanda orchide og tulipaner. Den ene vil ha jevn varme, den andre ned mot +2. Her står orchideén i en propp med pigg som enkelt løftes ut om kvelden, jeg er jo blomster nerd, for meg teller max holdbarhet og gjør jeg dette kan orchideen flyttes rundt eller du kan legge den på en liten skål når tulipanene har stått løpet ut.

Sesongen har nå sitt høydepunkt fram mot påske.

Sortene varier, det henger mye på pris og etterspørsel. Tulipaner som snitt blomst har jo begrenset levetid i tropevarme stuer. Mengden vann i vasen har null å si. For tulipanen trekker kun vann igjennom snittflaten på stilken. Bruker du lite vann som meg, så husk å etterfyll. Sett tulipanene kjølig om natten, ned mot +2 går helt fint. Er det minus ute så har jeg et triks. Sett et vindu på gløtt, rullegardinen ned og du har et lite kjølerom nær deg. Er du usikker, så ha en gradestokk i karmen. Du blir fort trygg på metoden og tulipanene slipper stresset med høyt energiforbruk døgnet rundt.

Den tette runde tulipan buketten er alltid en følge av ønsket om å bevare blomstene lengst mulig. Først i vase og når de er helt utsprungne så funker dette bra.

Her er alt på skinner bokstavelig talt.

Schouten gartneri i Lier dyrker tulipaner på vann. Automatikken er fremtredende. Løken settes, det trykkes på knapper og fra da av vet man når det skal kuttes. Selvsagt er det mye håndarbeid. Det håndteres millioner av løk. Jeg er vokst opp med tulipan dyrking og det knytter seg gode minner til dette. Sang og musikk ble holdt i hevd. Alltid! Den svenske arven. Jeg har fødselsdag 17 mai. Det sto ikke i veien for jubiler-hyllesten.

Jeg deler villig disse strofer som gjorde 17 Mai til også min fødselsdag.

Med en enkel tulipan – Jubilarhyllning
Jag uppvaktar inte med rosor i stora fång
Konfekter uti kartong.
Och ej med musik och sång
Och hellre dikta en vers på ett telegram
Jag blomster av detta slag räcker fram…..

För en enkel tulipan
uppå bemärkelseda’n
jag har den äran
jag har den äran
att gratulera.
Det har blivit så populärt
och är så välment och kärt,
så jag är säker
att innan kvällen
det kommer flera.
En liten blomma så här planterad
uti kruka kan säga mer
än Orrefors som är dekorerad
med vita liljor och orkide’er,
så med en enkel tulipan
uppå bemärkelsedan
jag har den äran
jag har den äranatt gratulera.

Tulipaner finnes i alle varianter, det er pryd for vår hagen og du velger dette lett selv vær tidlig ute når du kjøper løk fra midten av september er det bare å få løken i jorden. Løken skal rote seg og spire, mere skjer det ikke før den har hatt sin periode med frost.

Har du glemt å plante de du kjøpte i høst? Plant de i krukker nå, sett de ut men under tak, spa litt snø over så vannes de lett ved snø smelting, sats på frostnetter. Det kan fort gå bra!

Nyt tulipanens dag som nå breier seg over en uke!!! Les mer og få flere tips inne på hjemmesiden min her!

Hilsen Finn.