Dette handler om Jesus lidelse, død og oppstandelse.

Det er grunnstammen i vår Kristene kultur.image1
Påske er så mye mer enn fem fridager utvidet i begge ender. Palmesøndag er starten på høytiden. Så kommer den stille uken med første påskedag som høydepunkt.
Dette handler om Jesus lidelse, død og oppstandelse.
Om man er troende eller ikke, så har vi en tradisjonell, kristen kultur slik jeg ser det.
I vår tid kommer dette litt i annen rekke. For meg ligger de dagene som en påminnelse om min oppvekst og oppdragelse.
Mange av tradisjonene henger igjen. Alltid bjerkeris med «museører» av blader. Og gule blomster. Her har jeg sluppet litt av taket.
Det kan fort bli litt annerledes, men med noen av de samme elementene.
Påskemarsipanen tviholder jeg på. Appelsiner er fast følge.
Egg er helt nødvendig. Det er noe eget med eggeskall dekorert hjemme.
De du ser på bildet er dekorert av barnebarna. Det hyggligste med den tradisjonen er at vi kan gjøre ting sammen. Alle kan dekorere et egg.

Påskeliljer, buntet opp som de på bildet, må jeg ha! De tåler godt å stå ute om natten så lenge det ikke er frost. Det gjelder alle løkblomster.
Påsken er lang og hytta ofte varm, så gi blomstene den lille hvilepausen de trenger for å holde ut!
Det er et rikt utvalg av løkblomster i potte. Kjøp de med minst blomstring, da holder de lengst. Varmen driver de ut i løpet av en dag eller tre.
Jeg nevner i fleng: Påskeliljer- store som små blomstrende, perleblomster, tulipaner i rikt fargespekter, hyasinter i flere varianter, tasetter, narsisser, ruteliljer og sikkert flere gamle og nye varianter.Tulipanene har stått ute, men under tak til nå. image5
Herlig å kunne følge med på spirene. Disse pottene flytter jeg rundt på- «hagen under armen «.
Jeg plasserer de der jeg ser de best. Disse ser jeg fra stuevinduet. Bedre blir det ikke

Det er mange lokale gartnere som har sin egen sort å by på .Sparer du løken når de har blomstret ferdig kan de plantes ut til høsten og du får en ny glede neste vår.Dessuten gir den en form for resirkulering, nærmest sparing. Det er en god ting i seg selv. Vi kan fort snakke oss inn i vinn vinn.I år får jeg en knallstart på påskeuka. Mandag 21. blir det litt hjemmesitterfest på Nøtterøy. Da er det Downs Syndrom dagen som markeres med en konsert med Ingrid Bjørnov.

Herlig med en enkel Ranunkel i en fin vase. Det er andre runden for denne smørgule Ranunkelen, først i bukett, så kuttet jeg de ned. Denne enkle operasjonen forlenger liv.image3

God mat kommer fra vår nabo på hjørnet som driver det hyggelige spisestedet Hr og Fru.Catering kan de, så det blir bra. Dette er donert av godt hjerte. Godt drikke er også skaffet til veie.

Stua blir sprengt med 40 entusiaster. Vi bidrar med en liten pengesum etter evne og lyst.
Målet er ikke å samle inn penger, det er en bieffekt. Vil noen grave i lommene, skal ikke jeg være noen festbrems.
Poenget er å sette en » Spotlight » på dagen. Dette er en god ide for de som har lyst til å samle noen venner og kjente.
Alle kjenner vi noen som kan underholde, holde et foredrag, lage en auksjon av noe vi kan avse. Nært sagt alle gode ideer kan omsettes for å genere noe til en god sak. Det er en evig sannhet i at mange bekker små danner en stor Å .

Det beste med påsken er det rolige hjemmelivet, det som gir ro til å tenke igjenom store og små hendelser i nær fortid.
Alt det hyggelige som skal gjøres.
Jeg gleder meg til å kunne ta i bruk hagehuset for sesongen.

Det er jo tid for å sette stikklinger, potte om, øke gjødselsdosene og sist, men ikke minst sørge for at det blir hyggelig å sette seg ned å betrakte planteprakten som langsomt våkner til nytt liv.
Det blir å ta dagene som de kommer, ikke fylle de for strengt opp.
Det må alltid være rom for litt improvisasjon. Det kan fort dukke opp noe uventet og hyggelig.

image4Det er lov å bruke pasteller i påsken. I påskeharens hjemland, hvis vi kan kalle USA det,så er det pasteller som gjelder. Med eller uten lysegult.

 

 

 

 

 

Jeg dyrker den norske sporten «Å gå en tur «.

image4
Da har jeg alltid hagesaksen med meg. Det er alltid en liten kvist i grøftekanten som kan klippes for å ende i en vase hjemme.
Tro nå ikke at vasene hjemme skranter. Det er jo også en glede å la huset blomstre. Det blir like overdrevet i år som sist påske.
Blomster gjør hjemmet for meg. Det er blomstene som bringer liv i heimen. Venner som kommer har hovedrollen. Statistene elsker jeg.
Blomstene. Større enn dette er ikke stuen. Møbler ut. Ingrid inn. Alt går. Håper jeg….

Det skal bli stille herifra og til over påsken. Nyt Påsken og helgefreden.
God og glad Påske til dere alle.