I grønnskens tid 

Det er bare å trykke på startknappen, så er vi i gang.
Endelig hverdag. Flaks for meg, hverdager er i flertall.  Toppen av alt er Januar, ren, frisk og fin. Nesten som en venn. Ikke er januar så krevende heller. Helg, høytid og fest er nettopp tilbakelagt. De siste rester av juledekor er pakket ned, treet høstet og på den 13. dagen er krybben pakket ned. Den 20. dag er forhåpentligvis «attergløyma» funnet, fjernet og pakket bort til neste år.

Tid for å stelle plantene.
Deilig med litt askese, men ble det litt tomt? Det er tid for å stelle alle grønne planter, det er lett å forsømme i travle tider. Svak gjødselvann fra februar, 1 gang pr uke, økes utover i vekstsesongen. Når februar kommer kan du øke pottestørrelsen på de planter som har fylt potta med røtter. Sjekk og se etter. Potter er som sko, nesten, ett nummer å vokse videre i, er bra.

Estetikk er viktig for meg så her blir det en mix.
Leire eller plast? Plast leder ikke temperaturen så lett som terracotta. Planter liker gjevn temperatur på «føttene» så plast har et fortrinn der.

Sukkulenter er stuevennlige og tåler litt tørr luft og varme.

Sukkulentene mine får terrakotta potter. Lite vann og de stortrives selv med trange sko. Og jeg er flink til å lage nye planter, «Babyene» er til å plukke av, settes i små potter med en dråpe fukt i jorden. Jeg stamper toppen av jorden så det danner en fin, litt blank overflate. Og stikker stikklinger/avleggere i jorden. Det blanke, harde jordlokket har en funksjon. Vannet renner sakte gjennom jordlaget, fukten fordeler seg fint, og du behøver ikke vanne så ofte. Vannet som eventuelt kommer på skålen slås ut.

Sukkulenter er litt kamel. De har lagret vann, og tåler en lang tørkeperiode. Så lite og sjeldent (2-4 ukers intervall) De klarer både tørke og varme. Lys er bra, stekende sol er litt i meste laget over tid, men sukkulentene er ikke kravstore så i en kort periode klarer de også det.

De fleste planter kan du formere lett, ja lett selv. Du finner «oppskrifter» på nettet. Les deg opp. Jeg kommer sikkert med flere tips utover våren, så følg med. Sukkulenter er stuevennlige, med det mener jeg tåler litt tørr luft og varme.

Mitt beste tips til å få planter til å trives

Senk temperaturen ned mot 20 grader. Kjøp golfjakke, bruk den og du sparer penger, og jungelen du ønsker deg, kan lett skaffes. Du har middlene (strøm som er spart) og din nyinnkjøpte jungel vil trives lettere.

Fikus er en superfamilie med spenstige medlemmer.
En av de vanligste er den vi rett og slett kaller «gummiplante», Ficus Robusta. Det navnet holder det den lover. Hele familien Fikus er til å falle for. Så har du lyst på noen enkle, ukompliserte nye «hyresgjester» er det bare å åpne dørene for den varierte og festlige familien «Fikus» De er nøysomme, ikke for mye vann, 1 gang pr. 7-10 dag. Det avhenger av varmen. Mengden må du prøve deg fram på, liten plante i liten krukke, lite vann. Større plante, større potte litt mer og kanskje tettere intervaller. Det handler om at de fleste vil tørke lett ut mellom intervallene. Løp å finn deg noen fine planter og spør betjeningen om hjelp.

Alle kan Google. Det finnes svar. Meg finner du på Insta, innboksen er åpen, så nytter ikke noe annet, så er det mulig jeg kan finne svar.

Mvh Finn!