Festen er i full gang

ukjent

Jeg tilbrakte Påsken på Nøtterøy. Dagene før ble fylt opp med jobb i alle ender. Det er noe annet med det en gjør hjemme. Der får blomsterdekoratøren fri, mens hobby gartneren slippes løs. Hagen er lettstelt. Det er bare å koste og spyle ute. Det høres enkelt ut, og det er det også. Den store, hyggelige jobben er hagehuset. Jeg tok sjansen- ut med eføyen i potter. Det er litt tidlig, men den er robust, så den får tåle det. Jeg trengte plassen. Jeg formerer og setter alltid stiklinger av pelargonia om våren. Høsten er smartere hvis du ønsker blomsterrike planter.

Vi har alle våre metoder. Min metode er det jeg best får til.ukjent-4
Det handler om plass.
Jeg har konvertert en liten altan til havestuen på 7m2. Den er perfekt i størrelsen til sitt bruk. Den ligger hyggelig til, med utgang fra soverommet og i flukt med badet hvor jeg har satt inn et raust vindu. Disse tre rommene danner «privaten».
Det flommer av lys fra øst. Perfekt med morgensol. Her overvintrer pasjonsblomster, agaver og flere, i mengder- en jungel som gjør innsyn umulig.

Det som tar mest plass er pelargonia. Favorittene som jeg steller pent med. Det rimer ikke med å overvintre noe som helst i en mørk kjeller. Det kan bli for fuktig, og føre til mugg og råte. Er det for varmt strekker de seg, strever mot lys og bruker alt for mye energi til ingen nytte.
Er det en kjeller du har til dette formålet så utnytt potensialet.
Har du et vindu, om enn lite, så sett et bord foran og spander tilleggslys. Det hjelper! Leste du blogg innlegget mitt om såing av frø, så se på bildet fra @himlajord. Samme metode hjelper godt.
Lyst, tørt og kjølig er min metode. Har du et rom som er lite i bruk så kan det være det ideelle. Et utflyttet barneværelse, glasshyller i et soveromsvindu (vi liker jo kjølige soverom) eller
en oppgang i en bygård uten for mye varme har jeg opplevd som helt ideelt.
Er du medlem av hageselskapet viser de jevnlig gode ideer. I mengder. Her er oversikt over åpne hager landet over. Du møter folk som deler din interesse og sin kunnskap. Meld deg inn. I tillegg får du 10 nr. av Norsk Hagetidend. Her har du et supert utgangspunkt for alt du trenger å vite.
hageselskapet.no -et klikk unna og du er der.
Nettet er forøvrig aldri langt unna. Det flommer av stoff om formering, stell, utvalg, bilder og andres erfaringer.

ukjentHvorfor maser jeg om dette, det er jo bare å gå å kjøpe en plante.
Poenget er: har du en, har du mange. Det er en egen glede å få det til selv.
Den første kjøper du, flesk til en med en så stor og kraftig som mulig. Da kan du gjøre som jeg gjør, starte med stiklinger fra dag en. Stiklinger er skudd fra planten, Så lager jeg en avlegger med en egen plante som tar ved å dele opp rotsystemet.
Det er dette du ser på bildet.
Vi tar det trinnvis.
Potter vaskes, slik at det ikke henger igjen noe fra sist sesong.
Fylles med god blomsterjord. Spør etter det beste, prisen er ofte rundt en hundrelapp for 50 liters sekker.
Klipp eller skjær av skudd på planter fra tidligere år. Bruk de kraftigste skuddene. Fjern alt av vissene blader eller blader med hull.
Sommerfugl larven er vill etter nye skudd. Finner du larver, få de vekk. De spiser seg store og kraftige fort. Det må de gjerne, bare ikke hos meg.
Jeg fant en fet og sulten en av arten. Den plukket jeg bare vekk og la i komposten med rester fra bladene. Så den overlever vil jeg tro. Det gjør mine nye planter av Pelargonia også. Fjern også knopper, det blir for energikrevende å bringe fram blomster og rote seg på samme tid.
Sett knuppene i en liten vase så er den gleden reddet.
Tre, fire skudd i hver potte gir store flotte planter i løpet av sesongen.
Jorden «klappes» til slik at det dannes en fast og fin overflate.
Dette av to grunner. Det er enkelt å få stiklingene til å stå rett og fint.
Når stiklingene har rotslått seg så skal det vannes. Lett og litt.
Vannet renner sakte igjennom den hinnen som er dannet ved «klappingen «. Da vet du at du ikke trenger å vanne ofte og den mengden du gir er den mengden planten får. Er jorden for løs på overflaten renner vannet tvers igjennom og du sløser med tid og ressurser.
Det tar gjerne en måneds tid. Røttene tvinges til å lete etter fukt. Vanner du med det samme, så råtner alt uten rot.
Du har nå store gleder i vente.
Det blir litt rot, men det ryddes fort.
Jeg potter om det som har vokst seg ut av pottene sine.
Vanner opp alt av planter og gjødsler alt fra sist sesong.
De nylagde plantene får ikke gjødsel før om en måneds tid. Og bare halv dose i forhold til eldre planter.
Har du en egen metode som funker bra for deg ? Hold på den.

ukjent-2Dette er Dronning Ingrid. Denne sorten ligger på Pelargonia toppen.
Skal du ha dine Pelargonia ute så vit at disse ikke er glad i regn.
Mine står under takskjegget og nyter solen. Det er jeg som har kontroll på vanningen. Reiser du bort en tre, fire uker så vann de godt, og sett de i skygge under tak. Mine har vent seg til å leve sparsomt mht til vann. Ser de forkommene ut ved hjemkomsten, plukk av vissene blomster og vann litt ekstra. Under kan skje.

Lykke til!