April har influert i Mai

image4April har influert i Mai. Med temperatur vel og merke. For meg er det for tidlig å tenke på sommerblomster. Det må ligne litt på sommervær før jeg setter i gang med det.

Det er mye det er tid for. Busker, trær og stauder. Det er nok å ta av om ikke sarte sommerblomster skal utsettes for noen få skarve varmegrader. Ta det nødvendige hvis du må ha sommerfølelse før sommervarmen setter inn. Se også på alt det fine som finnes, spør om råd og veiledning. Det står inspirasjoner i kø!!

Jeg har forståelse av å skulle ha det fint til 17. mai eller konfirmasjon eller hva det måtte være. Trøsten får være at nyplantingene overlever jo, men om de trives før varmen er der er en annen sak.

Selv fryder jeg meg med spede spirer i plenen av vakre perleblomster

Tulipanene løfter vår hage til vidunderlige høyder.

Det er jo gleder på alle kanter om våren uansett.

Noen gleder topper alt. Magnolia. Dette vakre men ennå nette lille treet trives over all forventning. De lubne, loddene knuppene er i ferd med å sprekke. Tanken på det som skal komme er i seg selv en egen glede.

Blomstringstiden er jo i seg selv ikke all verden. Treet er så mye mer.

Veksten er en ting, det er noe udefinert vakkert over grenene.

Knopp festet er spektakulært.

Blomstene som ligger på grenen som lys, vendt mot himmelen.

Alt er vakkert med magnolia.image5

Når blomstene drysser, faller kronbladene som gigantiske rosahvite snøflak. Så kommer bladene med sin skjøre lyse grønne farge.

Treet forandrer karakter. Stolt pryder det hagen til løvfall.

Det siste treet gjør er å sette nye knopper før vinteren setter inn.

Skulle jeg ønske meg noe for Ørsnes så er det en magnolia i hver hage. Det er mye forlangt, men det er lov å håpe.

Det er noe med det vidløftige. Jeg har i alle fall mitt lille tre. En dag vil det være så stort at alle får se den heftige blomsterprakten.

Hele landet burde hatt magnolia. Hør med Hagesentret der du bor, det er sorter som tåler hardere klima en det solfylte Vestfold kan by på

image6I havehuset mitt har Pasjonsblomstene overlevd, og ikke bare det, de strutter av liv, nye skudd, grener i vekst og med » utferdstrang «.

Klok av skade får de vente litt, de forlanger varme i været, med alle sine nye knopper og grener.

Dessuten har jeg klart å luke ut noen nye småplanter som har fått sin egen lille potte. Babyer krever alltid litt ekstra, så her passer jeg på.

Neste gang du er på hagesenter så se litt etter pasjonsblomster.

variantene er mange og de er overraskende lette å ha år etter år.

De overvintrer fint bak soveromsgardinene. De skal jo hvile vinteren igjennom. Skulle de miste alle bladene i løpet av vinteren så anse det som en fordel. Rota overlever selv med lav fuktighet.

Uansett så er det verd et forsøk.

Det morsomste jeg har er vel Citrus. De fleste får til sitroner med relativ liten innsats. Vanningen er viktig å lære seg. De krever fuktighet, drenere Potter. Det gjør du enkelt med litt leka stener, og hvis du får en tett potte i keramikk eller plast bor hull litt opp på potten slik at det blir et reservekar med vann. Røttene henter da opp det de trenger.

Om dette er riktig vet jeg ikke helt. Det jeg vet er at det funker for meg.

image3Citrus bærer blomster, kart og frukt nokså samtidig. Det tar litt tid å modne frukten, vi bor jo i nord, men det går fint om du vanner litt av og til vinteren igjennom.

Sett citrusen ut om sommeren. Da passer du på å øke vannings intervaller dramatisk. Litt hver dag er ideelt. Der er ikke jeg så god, men det går.

Det beste er jo duften av blomstene. Om kvelden, ut på høsten. Når fløyelsnettene kommer. Det er til å drømme om, Jeg gleder meg allerede.

Viktigst er jo nå, så en så lenge nyter jeg vårens tulipan flor.

Glad og god fortsettelse på vidunderlige Mai.