Våren kommer flytende på en fjøl….

Det er et stykke igjen, eller? Våren er kommet i en blomsterbutikk nær deg. Det dreier seg om mer enn tulipaner, ranunkler, anemoner og alskens deilige snittblomster. Du kan skaffe deg en liten krukke med vidunderlige spirer i alle varianter og i flere utgaver enn en velassortert blomsterbutikk kan hamle opp med. Besøker du blomsterbutikken jevnlig er du kjent med utvalget.

Det er noen gjengangere.
Det er selvfølgelig de som er lettest å forholde seg til, dvs det er lite hokus pokus med dem alle. De rimeligste selger best. Det overrasker ingen. Vi vil jo ha vår for alle penga.
Overflod av vår er jo bare en deilig tanke.

Den mest populære av alle, er påskeliljen tet á tet Narcissus cyclamineus. Småblomstrete mini påskeliljer på folkemunne. Kjøp alltid så lite dreven som mulig. Den kommer fort nok uansett.
Litt lys og stuevarme og vips så står våren og skinner i stua. Selv så liker jeg å kjøpe de inn en 10 dagers tid før jeg skal ha selskap. Det samme med perleblomsten Muscari som finnes i mange varianter. Alt fra lyseblått, hvitt, rosa mørkeblå og noen nyanser i mellom.

Disse mørke skjønnheter pryder nå mitt blomstervindu . Det er klart jeg er glad J

Så gledes jeg over vår i vinduskarmen.
Noen ekstra potter og jeg kan plukke blomster fra vinduskarmen og mikse med det jeg fant i blomsterbutikken. Alt fra tulipaner til ranunkler. Ofte kan du finne også disse i krukker. Husk at om temperaturen er rundt 23 grader pluss, går det fort. Har du det varmt blir resultatet best i vinduskarmen. De drives fram uansett, men strekker seg etter lyset og karakteren endrer seg noe.  Litt fasongpinglete om jeg kan si det slik. Du vet jo hvor lenge de varierer når de står i bed. Er våren kald, er det godt for noen. En lang og kald vår, gir løkblomster glede i bedene lenge. Det er en bra kompensasjon syntes jeg.

Utvalget er som nevnt stort. Lekre svibler, Hyacintus orientales. Utvalget og fargespekteret fornyes og utvides år for år. Vel verd å prøve de også. Duften er et sterkt karaktertrekk ved svibler. Du kan droppe duftlys når du har svibler i hjemmet ditt. Ruteliljer, Frittelaria og Blåveis, Hepatica. Det er sikkert noen jeg har glemt. Husker du de, så er vi i mål.

Her får du noen favoritter til.
De sto i kø. Iris i miniatyr, pinseliljer og påskeliljer i små og store varianter. Krokus, er noe helt for seg selv. Uimotståelige klosterklokker og snøklokker. Utvalget varierer sesongen i mellom. Følg med! Nye sorter kommer når du minst aner det.

Våren på et brett. Her står gledene i kø .

Har du plantet løk i krukker og vil ta de inn, så har jeg forsøkt det i mange år. Resultatet blir best når de drives fram i langsomt tempo. En kjølig hagestue er perfekt. Min erfaring med stuevarme, er rett og slett dårlig. De blir for lange og strantende. Høy varme gjør at de drives for fort. Manglende lys gjør ikke saken bedre.

Min absolutte favoritt å drive fram er Liljekonvallen.
Du finner de av og til i blomsterbutikken. Fine spirer som utvikler seg etter forholdene er bra, om du legger til rette for det. Settes i vindu. Gjerne øst med vandrende skygge. Senk temperaturen. Du vet jo hvordan konvaller vokser i skogbrynet. En ekte Woodland plant for å si det på nynorsk. Fuktig og lyst med vandrende skygge.

Det er andre muligheter også. Hva med å forsøke min metode? Det er en lang prosess. Lett å lykkes om du investerer litt. Og så må du gidde. Har du vont i lysten så la det være. Jeg graver opp litt røtter, (du får benytte deg av kjente som har konvaller på tomta si) rett etter blomstring. Planter de med jord fra voksestedet. Bladene visner ned mens potten settes i vandrende skygge. Altså skygge som kommer og går. Så er det forklart. Studer voksestedet så du får begrep om vekst forholdene. Det er her investeringen din ligger. Tid og nøyaktighet. lyst, lett skygge og fukt. Krukken står ute til ca første november. Treffer du rett, så blir det blomst til jul. Når de settes inn, så er tilleggs lys tingen. Plantelys som avgir maks lys og minimalt med varme. Dette er en Blod på tann jobb. Prøve og feile og rett og slett lære mens du gjør det.

Du vil lykkes helst før enn siden. Innsatsen ligger i forsøket.

vi snakkes
mvh Finn